3 veilige manieren om vlees te ontdooien
Heb je meegedaan aan Dagen zonder vlees en kijk je vol ongeduld uit naar die biefstuk die je nog in je diepvries hebt steken?
Heb je bij de start van Dagen zonder vlees een hele voorraad biefstukken, worstjes en kip ingevroren? Smakelijk alvast! Maar let wel dat je je vlees op de juiste manier ontdooit.
Het zou jammer zijn dat je na zoveel tijd enkel linzen, tofu en andere vleesvervangers gegeten te hebben, een voedselvergiftiging oploopt door je het vlees niet op een veilige manier ontdooit. Om je bevroren vlees sappig, optimaal van smaak en voedselveilig te houden, volg je best één van deze 3 veilige manieren om vlees te ontdooien.
3 veilige manieren om vlees te ontdooien
1. In de microgolf = de snelste manier
Voordeel: Vlees in de microgolf ontdooien is de snelste manier.
Nadeel: Bij deze methode moet je het vlees onmiddellijk na het ontdooien klaarmaken.
Tijdsduur: 24 uur voor 500 gram vlees
Tips:
- Stel de microgolf in op de ‘ontdooi-functie’ of op middelhoog om te voorkomen dat de randen van het vlees reeds gaar zijn, terwijl de kern nog bevroren is.
- Gemengd vlees zoals gehakt of pitavlees ontdooien? Roer vlees dat je in de microgolf ontdooit regelmatig om zodat de warmte zich gelijkmatig verspreidt.
2. In de ijskast = de gemakkelijkste manier
Voordelen:
- Minimale kans op bacteriën: Tijdens het ontdooien in de ijskast blijft het vlees op en veilige, koude temperatuur bewaard, waardoor de ontwikkeling van bacteriën beperkt blijft.
- Flexibel: Je hoeft vlees dat je in de ijskast ontdooit (in tegenstelling tot de microgolf-methode) niet onmiddellijk te bereiden. Handig als je ‘last-minute’ beslist om toch op restaurant te gaan en het vlees pas de dag erop te bereiden.
- Gemakkelijk: Je hoeft er echt niet naar om te kijken. Bevroren vlees in een kommetje in de ijskast leggen en 24 later is het ontdooit.
Tijdsduur:
- 500 gram vlees kun je op deze manier op 24 uur tijd ontdooien.
- Reken op grotere stukken vlees op 24 uur per 2,5 kg. Voor een kalkoen van 5 kg moet je dus al gauw op 2 dagen ontdooi-tijd rekenen.
Tip:
- Best geschikt voor dunne stukjes vlees: Vlees in de ijskast ontdooien is het best geschikt voor dunne stukjes vlees (varkens-, of kalfslapjes, koteletten, dunne biefstuk, …). Bij dikke stukken vlees duurt dit proces veel te lang.
3. In ijswater = de veiligste manier
Hoe?
- Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een kom met ijswater of zeer koud kraantjeswater.
- Plaats de kom in de ijskast, zodat het ijswater geen omgevingswarmte opneemt.
- Ververs het koude water om de 30 minuten om de temperatuur laag te houden.
Voordelen:
- Sneller dan ontdooien in de ijskast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor zal vlees dat je in ijswater ontdooit, dus veel sneller ontdooid zijn dan vlees ontdooit in de ijskast.
- Voedselveilig: Bovendien ontdooit de kern van het vlees sneller, terwijl het vleesoppervlak koel blijft en de kans op bacteriën dus beperkt blijft.
- Flexibel: Ook bij deze methode hoef je het ontdooide vlees niet onmiddellijk te bereiden en kan je het nog een paar dagen in de ijskast bewaren.
Tijdsduur:
- 500 gram vlees kun je op deze manier in minder dan één uur ontdooien.
- Reken voor grotere stukken vlees op 30 minuten per 500 gram vlees.
De absolute don’ts voor het ontdooien van vlees?
- Vlees ontdooien op kamertemperatuur.
- Vlees ontdooien in warm water.
Bij beide manieren is de kans groot dat het vleesoppervlak een temperatuur tussen de 4 à 60 °C bereikt, wat de perfecte ’temperatuur-range’ is voor de ontwikkeling van bacteriën.
(bron visuals – shutterstock: bevroren varkensvlees met laurier / microgolf / vlees in ijskast / steak in zakje / kipfilet op bord)
Geen commentaren